Odpowiedź :
√1⁹/₁₆=√²⁵/₁₆=⁵/₄=1¼
√-3³/₈=√-²⁷/₈=-³/₂=-1½
1¼+(-1½)=1¼-1½=1¼-1²/₄=-¼
√-3³/₈=√-²⁷/₈=-³/₂=-1½
1¼+(-1½)=1¼-1½=1¼-1²/₄=-¼
pod pierwiastkiem 1i9\19 + pierwiastek 3stopnia z -3i3\8
włączamy całości do ułamków i mamy
pierwiastek z 25\16+ pierwiastek trzeciego stopnia z -27\8=5\4+(-3\2) rozszerzamy do wspólnego mianownika i mamy 5\4+(-6\4)= 5\4- 6\4=-1\4
włączamy całości do ułamków i mamy
pierwiastek z 25\16+ pierwiastek trzeciego stopnia z -27\8=5\4+(-3\2) rozszerzamy do wspólnego mianownika i mamy 5\4+(-6\4)= 5\4- 6\4=-1\4