PILNE POTRZBUJE NA JUTRO BĘDE WDZIĘCZNA ZA POMOC♥
rozwiąż równania

/-kreska ułamkowa

a) (x^2-9)(x-7)(x^2-17x + 16)=0

b) 3x^3+3x^2+9x+9=0

c) (x-2)(x+7)/x^2-4=0

d) (x-3)/(x+5)=(x-2)/x


Odpowiedź :

Równania kwadratowe

a) Aby iloczyn kilku nawiasów był równy zero, wartość co najmniej jednego z nawiasów musi być równa zero. Sprawdzamy zatem, dla jakich [tex]x[/tex] wartości  wyrażenie z każdego z nawiasów będzie się zerowało. Mamy zatem:

[tex]x^{2} -9=0\quad \vee \quad x-7=0\quad\vee\quad x^{2} -17x+16=0[/tex]

Z pierwszego równania dostajemy:

[tex]x^{2} =9[/tex]

Pierwiastkując obustronnie mamy:

[tex]x=3\quad\vee \quad x=-3[/tex]

Z drugiego równania dostajemy:

[tex]x=7[/tex]

Aby obliczyć dla jakich wartości [tex]x[/tex] zeruje się trzecie równanie, musimy obliczyć miejsca zerowe danej funkcji kwadratowej:

[tex]\Delta = b^2-4ac[/tex]

[tex]a=1,b=-17,c=16[/tex]

[tex]\Delta=17^2-4\cdot 1\cdot 16=289-64=225[/tex]

[tex]\sqrt{\Delta} =\sqrt{225} =15[/tex]

Zatem miejsca zerowe to:

[tex]x_{1,2}=\frac{-b\pm\sqrt{\Delta} }{2a}[/tex]

[tex]x_1=\frac{17-15}{2} =\frac{2}{2}=1[/tex]

[tex]x_2=\frac{17+15}{2} =\frac{32}{2} =16[/tex]

Ostatecznie rozwiązaniem równania [tex](x^2-9)(x-7)(x^2-17x + 16)=0[/tex] są:

[tex]x_1=-3,\quad x_2=3,\quad x_3=7,\quad x_4=1,\quad x_5=16[/tex]

b) W tym podpunkcie skorzystamy z metody grupowania. Z [tex]3x^3+3x^2[/tex] możemy wyciągnąć przed nawias: [tex]3x^2[/tex], dostaniemy wówczas:

[tex]3x^3+3x^2=3x^2(x+1)[/tex]

Natomiast z [tex]9x+9[/tex] możemy wyciągnąć przed nawias [tex]9[/tex], dostaniemy wówczas:

[tex]9x+9=9(x+1)[/tex]

Możemy zatem wyjściowe równanie zapisac jako:

[tex]3x^3+3x^2+9x+9=3x^2(x+1)+9(x+1)[/tex]

Teraz dodając do siebie w jednym nawiasie wyrażenia stojące przed nawiasami, a w drugim zostawiajac wartość [tex](x+1)[/tex], otrzymamy:

[tex]3x^3+3x^2+9x+9=(3x^2+9)(x+1)[/tex]

Zatem dostajemy do rozwiązania równanie:

[tex](3x^2+9)(x+1)=0[/tex]

Ponownie korzystamy z tego, że aby iloczyn kilku nawiasów był równy zero, wartość co najmniej jednego z nawiasów musi być równa zero. Sprawdzamy zatem, dla jakich [tex]x[/tex] wartości  wyrażenie z każdego z nawiasów będzie się zerowało. Mamy zatem:

[tex]3x^2+9=0\quad\vee\quad x+1=0[/tex]

Wartość [tex]3x^2+9[/tex] nigdy nie będzie zerem, ponieważ [tex]x^2[/tex] jest zawsze liczbą większą lub równą zero, po pomnożeniu przez trzy, nadal pozostaje większą lub równą zero, a gdy dodamy do niej dziewięć, to napewno jest liczbą oddatnią. Sprawdzamy drugi nawias:

[tex]x+1=0[/tex]

Po przeniesieniu mamy:

[tex]x=-1[/tex]

Zatem jedynym rozwiązaniem tego równania jest:

[tex]x=-1[/tex]

c) W tym podpunkcie mamy równanie:

[tex]\frac{(x-2)(x+7)}{x^2-4}=0[/tex]

Wypiszmy założenia: wartosć mianownika nie może się zerować, zatem:

[tex]x^2-4\neq 0[/tex]

Po przeniesieniu:

[tex]x^2\neq4[/tex]

Czyli:

[tex]x\neq 2\quad \wedge \quad x\neq -2[/tex]

Zajmiemy się licznikiem, ponieważ aby wartość ułamka była równa zeru, to licznik musi się zerować. Korzystamy z tego, że aby iloczyn kilku nawiasów był równy zero, wartość co najmniej jednego z nawiasów musi być równa zero. Sprawdzamy zatem, dla jakich [tex]x[/tex] wartości  wyrażenie z każdego z nawiasów będzie się zerowało. Mamy zatem:

[tex]x-2=0\quad \vee \quad x+7=0[/tex]

Po przeniesieniu liczb na druga stronę dostajemy:

[tex]x=2\quad\vee\quad x=-7[/tex]

Natomiast wcześniej ustaliliśmy, że [tex]x\neq 2[/tex], zatem jedynym rozwiązaniem równania jest:

[tex]x=-7[/tex]

d) Mamy równanie:

[tex]\frac{(x-3)}{(x+5)}=\frac{(x-2)}{x}[/tex]

W pierwszej kolejności przenosimy wyrażenia na jedną stronę:

[tex]\frac{(x-3)}{(x+5)}-\frac{(x-2)}{x}=0[/tex]

Sprowadzamy ułamki do współnego mianownika:

[tex]\frac{x\cdot(x-3)-(x+5)(x-2)}{x\codt(x+5)}=0[/tex]

Wypisujemy konieczne założenia dotyczące mianownika:

[tex]x\cdot (x+5)\neq0[/tex]

By iloczyn kilku nawiasów był równy zero, wartość co najmniej jednego z nawiasów musi być równa zero, czyli dostajemy:

[tex]x\neq 0\quad \wedge \quad x\neq -5[/tex]

Aby wartość ułamka była równa zeru, to licznik musi się zerować:

[tex]x(x-3)-(x+5)(x-2)=0[/tex]

Wymnażamy nawiasy:

[tex]x^2-3x-(x^2-2x+5x-10)=0[/tex]

[tex]x^2-3x-x^2-3x+10=0[/tex]

[tex]-6x+10=0[/tex]

Po przeniesieniu liczby na drugą stronę dostajemy:

[tex]-6x=-10[/tex]

dzielimy obustronnie przez [tex]-6[/tex]:

[tex]x=\frac{-10}{-6}=\frac{10}{6}=\frac{5}{3}[/tex]

Zatem rozwiązaniem tego równania jest:

[tex]x=\frac{5}{3}[/tex]