Odpowiedź:
Pierwiastkami tego równania są liczby:
- 1 i 2 .
Szczegółowe wyjaśnienie:
X = {- 1,0,1,2}
(x + 1)²(x - 2) = 0
1) sposób:
Iloczyn czynników jest równy 0, gdy przynajmniej jeden z czynników jest równy 0, więc:
x+ 1 = 0 => x = -1
x - 2 = 0 => x = 2
2) sposób:
Wymnażam pierwszy nawias , stosując wzór skróconego mnożenia:
(a + b)² = a² + 2ab + b²
(x² + 2x + 1)( x - 2) = 0
Z pierwszego nawiasu obliczam deltę i pierwiastki.
x² + 2x + 1 = 0
a = 1 ,b = 2 ,c = 1
∆ = 2² - 4 * 1 * 1 = 4 - 4 = 0
x0 = -b/2a
x0 = -2/2 = -1
Drugi nawias przyrównuje do 0 :
x - 2 = 0 = >x = 2
Odp : x = -1 v x = 2