Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]$m \in (-1,\frac{3}{5})[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Równanie:
[tex]$2^{2x}+2^{2x-1}+2^{2x-2}+...=(3-m)2^{x}-2m^{2}[/tex]
Założenie:
[tex]m \in \mathbb{R}[/tex]
Prawa strona równania to oczywiście szereg geometryczny, w którym:
[tex]a_{1}=2^{2x}[/tex]
[tex]$q=\frac{1}{2}[/tex]
Mamy spełniony warunek [tex]|q|<1[/tex], więc możemy liczyć nieskończoną sumę szeregu geometrycznego:
[tex]$S=\frac{a_{1}}{1-q} =\frac{2^{2x}}{1-\frac{1}{2} } =2^{2x+1}[/tex]
Zatem równanie wygląda tak:
[tex]2^{2x+1}=(3-m)2^{x}-2m^{2}[/tex]
[tex]2 \cdot 2^{2x}=(3-m)2^{x}-2m^{2}[/tex]
Podstawmy zmienną pomocniczą [tex]t=2^{x}[/tex], gdzie [tex]t>0[/tex]. Wtedy:
[tex]2t^{2}=(3-m)t-2m^{2}\\[/tex]
[tex]2t^{2}-(3-m)t+2m^{2}=0[/tex]
Równanie będzie miało dwa rozwiązania, gdy:
[tex]\Delta>0[/tex]
Mamy:
[tex]\Delta=(3-m)^{2}-4 \cdot 2 \cdot 2m^{2}=9-6m+m^{2}-16m^{2}=-15m^{2}-6m+9[/tex]
[tex]-15m^{2}-6m+9>0[/tex]
[tex]\Delta_{m}=36-4 \cdot (-15) \cdot 9=576[/tex]
[tex]$m_{1}=\frac{6-24}{-30} =\frac{3}{5}[/tex]
[tex]$m_{2}=\frac{6+24}{-30} =-1[/tex]
[tex]$m \in (-1,\frac{3}{5})[/tex]
Po lewej stronie mamy szereg geometryczny w którym [tex]a=2^{2x}[/tex] i [tex]q=\dfrac{1}{2}[/tex].
[tex]\left|\dfrac{1}{2}\right|=\dfrac{1}{2}<1[/tex] zatem suma istnieje.
Wzór na sumę - [tex]\dfrac{a}{1-q}[/tex]
[tex]\dfrac{2^{2x}}{1-\dfrac{1}{2}}=\dfrac{2^{2x}}{\dfrac{1}{2}}=2\cdot2^{2x}[/tex] - suma
Zatem
[tex]2\cdot2^{2x}=(3-m)\cdot2^x-2m^2\\2\cdot(2^x)^2-(3-m)\cdot2^x+2m^2=0\\ t=2^x\\2t^2-(3-m)t+2m^2=0\\\Delta>0\\\Delta=(-(3-m))^2-4\cdot2\cdot2m^2=(3-m)^2-16m^2=9-6m+m^2-16m^2=\\=-15m^2-6m+9\\-15m^2-6m+9>0\\5m^2+2m-3<0\\5m^2+5m-3m-3<0\\5m(m+1)-3(m+1)<0\\(5m-3)(m+1)<0\\\boxed{m\in\left(-1,\dfrac{3}{5}\right)}[/tex]