Rozwiąż nierówność kwadratową​

Rozwiąż Nierówność Kwadratową class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

x² - 1/3x + 1/36 > 0  /×36

36x² - 12x + 1 > 0

a=36, b= -12 , c = 1

Δ = b² - 4ac

Δ = (-12)² -4×1×36 = 144 -144 = 0

Δ = 0  ⇒ funkcja kwadratowa posiada jedno miejsce zerowe

x₀ = -b/2a

x₀ = -(-12)/(2×36) = 12/72 = 1/6

a = 36  ⇒ a>0 ⇒ funkcja kwadratowa posiada ramiona skierowane do góry

36x² - 12x + 1 > 0  ∧   x₀ = 1/6  ∧ a= 36

                             ↓

                         x∈ R/{ 1/6 }