Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci, a następnie oblicz wartość wyrażenia dla x=-2; y= -3 pierwiastek

Doprowadź Wyrażenie Do Najprostszej Postaci A Następnie Oblicz Wartość Wyrażenia Dla X2 Y 3 Pierwiastek class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

[tex]\sqrt{-6x-(3x-y)+4(-2x+y)} \\\sqrt{-6x-3x+y-8x+4y)} \\\sqrt{-17x+5y} \\x = -2\\y = -3\\\sqrt{-17*(-2)+5*(-3)} = \sqrt{34-15} = \sqrt{34-15} = \sqrt{19}[/tex]

# jeśli nie ma tam pierwiastka -> to samo tylko bez symbolów pierwiastka [tex]\sqrt{x}[/tex]