Odpowiedź :
1)
kąt alfa(alfę będę zaznaczał jako a):
180*-(70*+50*)=a
180*-120*=a
a=60*(kąt alfa ma 60 stopni)
kąt beta(betę będę zaznaczał jako b):
wiedząc że:
a=60*
a przy ramieniu musi być 180* liczymy:
180*-70*=110*
110*-a=b
110*-60*=b
b=50*(kąt beta ma 50 stopni)
kąt gamma(gammę będę zaznaczał jako y):
wiedząc że 70*jest takie same jak y+50* (ponieważ kąty przy podstawie trapezu równoramiennego są takie same) dowiadujemy sie że:
y+50*=70*
y=20*(kąt gamma ma 20 stopni)
i wreszcie kąt delta(deltę będę zaznaczał jako ó):
(wiedząc że w trapezie przy jednym i przy drugim ramieniu suma kątów musi wynosić 180*)więc:
180*-(50*+y(kąt gamma))=ó
180*-70*=ó
ó=110*
a na koniec sprawdzamy:
50*+20*(kąt gamma)+110*(kąt delta)+50*(kąt beta)+60*(kąt alfa)=360*
za * przyjmujemy stopnie
prosze bardzo:)
kąt alfa(alfę będę zaznaczał jako a):
180*-(70*+50*)=a
180*-120*=a
a=60*(kąt alfa ma 60 stopni)
kąt beta(betę będę zaznaczał jako b):
wiedząc że:
a=60*
a przy ramieniu musi być 180* liczymy:
180*-70*=110*
110*-a=b
110*-60*=b
b=50*(kąt beta ma 50 stopni)
kąt gamma(gammę będę zaznaczał jako y):
wiedząc że 70*jest takie same jak y+50* (ponieważ kąty przy podstawie trapezu równoramiennego są takie same) dowiadujemy sie że:
y+50*=70*
y=20*(kąt gamma ma 20 stopni)
i wreszcie kąt delta(deltę będę zaznaczał jako ó):
(wiedząc że w trapezie przy jednym i przy drugim ramieniu suma kątów musi wynosić 180*)więc:
180*-(50*+y(kąt gamma))=ó
180*-70*=ó
ó=110*
a na koniec sprawdzamy:
50*+20*(kąt gamma)+110*(kąt delta)+50*(kąt beta)+60*(kąt alfa)=360*
za * przyjmujemy stopnie
prosze bardzo:)