Odpowiedź :
Jest OK
a+2b=34
b=a+2 podstaw do w/w
a+2(a+2)=34
a+2a+4=34
3a=30
a=10
b=12
wysokosc z tw. pitagorasa
h=√(b²-a²/4)=√(144-25)=√119≈10,9
P=1/2ah=1/2*10*10,9=54,5
pozdrawiam
a+2b=34
b=a+2 podstaw do w/w
a+2(a+2)=34
a+2a+4=34
3a=30
a=10
b=12
wysokosc z tw. pitagorasa
h=√(b²-a²/4)=√(144-25)=√119≈10,9
P=1/2ah=1/2*10*10,9=54,5
pozdrawiam
A = 10 cm
B = 12 cm
Wysokosc obliczasz ze wzoru Pitagorasa dla trojkata prostokatnego, poniewaz wysokosc podzieli nam trojkat na dwa trojkaty prostokatne.
a^2 + b^2 = c^2
a w tym wypadku wynosi 5 cm, b 12 a c=h
5^2 + 12^2 = c^2
25 + 144 = c^2
169 = c^2
13 = c
c = h
h = 13 cm
P = A x H / 2 = 10 x 13 / 2 = 130 / 2 = 65 cm^2
Pozdrawiam :)
B = 12 cm
Wysokosc obliczasz ze wzoru Pitagorasa dla trojkata prostokatnego, poniewaz wysokosc podzieli nam trojkat na dwa trojkaty prostokatne.
a^2 + b^2 = c^2
a w tym wypadku wynosi 5 cm, b 12 a c=h
5^2 + 12^2 = c^2
25 + 144 = c^2
169 = c^2
13 = c
c = h
h = 13 cm
P = A x H / 2 = 10 x 13 / 2 = 130 / 2 = 65 cm^2
Pozdrawiam :)
x - długość podstawy trójkąta równoramiennego
x+2 - długości ramion tego trójkąta
Stąd x + (x+2) +(x+2) = 34
3x + 4 = 34
3x = 34 - 4 =30
x = 30 : 3 = 10
x +2 = 12
Podstawa ma 10 cm, a krawędzie po 12 cm.
Oznaczmy przez h wysokość tego trójkąta
x : 2 = 10 : 2 = 5 - długość połowy podstawy trójkąta
Mamy z tw. Pitagorasa
(x/2)^2 + h^2 = (x+2)^2
5^2 + h^2 = 12^2
h^2 = 12^2 - 5^2 = 12*12 - 5*5 = 144 - 25 = 119
h = 10,91 ( około )
P = 0,5 * x*h =0,5 * 10 cm *10,91 cm =5* 10,91 cm^2 =54,55 cm^2
P = 54,55 cm^2
x+2 - długości ramion tego trójkąta
Stąd x + (x+2) +(x+2) = 34
3x + 4 = 34
3x = 34 - 4 =30
x = 30 : 3 = 10
x +2 = 12
Podstawa ma 10 cm, a krawędzie po 12 cm.
Oznaczmy przez h wysokość tego trójkąta
x : 2 = 10 : 2 = 5 - długość połowy podstawy trójkąta
Mamy z tw. Pitagorasa
(x/2)^2 + h^2 = (x+2)^2
5^2 + h^2 = 12^2
h^2 = 12^2 - 5^2 = 12*12 - 5*5 = 144 - 25 = 119
h = 10,91 ( około )
P = 0,5 * x*h =0,5 * 10 cm *10,91 cm =5* 10,91 cm^2 =54,55 cm^2
P = 54,55 cm^2