Odpowiedź :
nie mam wprawy w pisaniu symboli matem. wiec jakos postaram ci sie pomoc,ale tylko 2 zadania:zad.1a-oblicz delte,ktora =b kwadr.minus 4ac=0 obiczasz p=minus b/2a=7 obliczasz q=minus delta/4a=o wierzchołek wykresu ma współrzędne/p,q/czyli u ciebie/7,0/wzór postaci kanonicznej=y=a/x-p/nawias do kwadratu +q czyli postać kanon.tak wyglada y=/x-7/do kwadratu zad.1b =delta =minus 320 p=minus1,5 q=minus 20 współrzedne wierzch./p q/ czyli /1,5 -20/ postac kanon. y=-4/x+1,5/do kwadr.-20 zad.2a delta=pierwiastek z 10 miejsca zerowe to x1 i x2 x1=-b+pierw.z delty dzielone przez 2a= -2 x2=to samo,tylko minus pierw.z delty=-2-pierw.z 10 zad.2b delta =12/przeprawszam w zad.2a delta=10 a pierw.z delty=pierw.z 10/wracam do zad.2b pierw.z delty=2pierw.z 3 x1=jedna trzecia razy nawias a w nim 3 pierw.z 2 minus pierw.z 3 x2=jedna trzeciarazy nawias,a w nim 3pierw.z 2 plus pierw.z 3
zad. 1
a) Δ=b²-4ac= 196-196=0
W(p, q)
p= -b / 2a = 14 / 2 = 7
q= -Δ / 4a = 0
W (7 , 0)
y =a(x-7)
b) Δ=144-464=320
p= -12 / -8 = 1,5
q= -320 / -16 = 20
W(1,5 ; 20)
y= a(x-1,5) + 20
Zad. 2
a) Δ=4+6=10, √Δ = √10
f. ma dwa m-ca zerowe:
x1= -b - √Δ / 2a = -2-√10 / 1 = -2-√10
x2 = -b + √Δ / 2a = -2+√10
b) Δ= 72 - 60 = 12, √Δ= √12= 2√3
f. ma dwa m-ca zerowe:
x1= -b - √Δ / 2a = -6√2-2√3 / -6 = √2 - 2√3
x2 = -b + √Δ / 2a = -6√2+2√3 / -6 =√2 + 2√3
Zad.3
c) x1 = 4, x2 = 6, A(7 , -3)
y=a(x-x1)(x-x2)
-3 = a (7-4)(7-6)
-3= 3a / 3
a=-1
y= - (x-4)(x-6)
y= -(x²-6x-4x+24)
y= -x²+10x-24
a) i b) niestety nie wiem ;(
Zad.4
a) Δ=3 + 6 = 9, √Δ= 3
x1 = -√3-3 / -2= √3-3
x2 = -√3+3 / -2= √3+3
Z mojej strony to wszystko, więcej nie potrafię
a) Δ=b²-4ac= 196-196=0
W(p, q)
p= -b / 2a = 14 / 2 = 7
q= -Δ / 4a = 0
W (7 , 0)
y =a(x-7)
b) Δ=144-464=320
p= -12 / -8 = 1,5
q= -320 / -16 = 20
W(1,5 ; 20)
y= a(x-1,5) + 20
Zad. 2
a) Δ=4+6=10, √Δ = √10
f. ma dwa m-ca zerowe:
x1= -b - √Δ / 2a = -2-√10 / 1 = -2-√10
x2 = -b + √Δ / 2a = -2+√10
b) Δ= 72 - 60 = 12, √Δ= √12= 2√3
f. ma dwa m-ca zerowe:
x1= -b - √Δ / 2a = -6√2-2√3 / -6 = √2 - 2√3
x2 = -b + √Δ / 2a = -6√2+2√3 / -6 =√2 + 2√3
Zad.3
c) x1 = 4, x2 = 6, A(7 , -3)
y=a(x-x1)(x-x2)
-3 = a (7-4)(7-6)
-3= 3a / 3
a=-1
y= - (x-4)(x-6)
y= -(x²-6x-4x+24)
y= -x²+10x-24
a) i b) niestety nie wiem ;(
Zad.4
a) Δ=3 + 6 = 9, √Δ= 3
x1 = -√3-3 / -2= √3-3
x2 = -√3+3 / -2= √3+3
Z mojej strony to wszystko, więcej nie potrafię