Odpowiedź :
(-1)^3 = -1
(-7)^2 = 49
(-4)^4 = 256
(-5)^3 = -125
^ oznacza potęgę jak coś
(-7)^2 = 49
(-4)^4 = 256
(-5)^3 = -125
^ oznacza potęgę jak coś
Odpowiedź:
(-1)³ = -1
(-7)² = 49
(-4)⁴ = 256
(-5)³ = -125
Szczegółowe wyjaśnienie:
Potęga o wykładniku naturalnym
aⁿ
a - podstawa potęgi
n - wykładnik potęgi
Potęgą o wykładniku naturalnym nazywamy skrócony zapis mnożenia tych samych czynników.
[tex]a^2=a\cdot a\\\\a^3=a\cdot a\cdot a\\\\a^4=a\cdot a\cdot a\cdot a\\\vdots\\a^n=\underbrace{a\cdot a\cdot ...\cdot a}_n[/tex]
Definiuje się również:
[tex]a^1=a[/tex] oraz [tex]a^0=1[/tex]
(-1)³ = (-1) · (-1) · (-1) = -1
(-7)² = (-7) · (-7) = 49
(-4)⁴ = (-4) · (-4) · (-4) · (-4) = 256
(-5)³ = (-5) · (-5) · (-5) = -125
Podnosząc liczbę ujemną do wykładnika, który jest liczbą parzystą otrzymujemy wynik dodatni:
(-7)² = 7²
(-4)⁴ = 4⁴
Podnosząc liczbę ujemną do wykładnika, który jest liczbą nieparzystą otrzymujmemy wynik ujemny:
(-1)³ = -1³
(-5)³ = -5³