Rozwiąż równanie
x/(x+2)- 1/(2-x)=4/(x^2-4)


Odpowiedź :

Odpowiedź:

x = -1

Szczegółowe wyjaśnienie:

x/(x+2) - 1/(2-x) = 4/(x²-4)

Na początek zastrzeżenia: mianowniki nie mogą być równe 0, bo nie wolno dzielić przez 0, czyli:

x+2 ≠ 0, stąd x≠ -2

2-x≠0, stąd -x≠-2, czyli x≠2

x²-4≠0, stąd x²≠4, czyli x≠ -2 i x≠2

Wniosek: rozwiązaniem równania nie może być x=2 i x= -2

x/(x+2) - 1/(2-x) = 4/(x²-4)

Po lewej stronie w drugim nawiasie zamieniamy wyrażenia miejscami, po prawej stronie rozkładamy nawias zgodnie ze wzorem skróconego mnożenia:

x/(x+2) - 1/(-x+2) = 4/(x-2)(x+2)

Po lewej stronie w drugim nawiasie wyłączamy minus przed nawias

x/(x+2) -1/-(x-2) = 4/(x-2)(x+2)

Po lewej stronie drugi ułamek mnożymy przez minus wyłączony przed nawias, ułamek zmienia swój znak

x/(x+2) + 1/(x-2) = 4/(x-2) (x+2)

Po lewej stronie "wciągamy" oba ułamki na wspólną kreskę ułamkową, mnożąc licznik pierwszego ułamka przez mianownik drugiego i na odwrót

[x(x-2) + (x+2)]/(x-2)(x+2) = 4/(x-2) (x+2)

Ponieważ po obu stronach równania mamy ułamki o identycznych mianownikach, więc przyrównujemy ich liczniki:

x²-2x+x+2 = 4

x²-x=4-2

x²-x-=2

x²-x-2=0

Otrzymaliśmy równanie kwadratowe, którego pierwiastki znajdujemy za pomocą "delty"

Δ = b²-4ac = 1- (4 razy -2) = 1+8 = 9

√Δ = 3

x1 = (-b-√Δ)/2a = (1-3)/2 = -1

x2 = (-b+√Δ)/2a = (1+3)/2 = 2 - rozwiązanie sprzeczne z zastrzeżeniami

Odpowiedź: x = -1

Odpowiedź:

[tex]\frac{x}{x+2}-\frac{1}{2-x}=\frac{4}{x^2-4}[/tex]

Zacznijmy od założeń w których mianownik nie może być zerem.

Robimy tak, żeby mieć pewności, że nie dzielimy przez zero.

Jest to działanie zabronione w matematyce!

Pamiętaj cholero, nie dziel przez zero!

ZAŁOŻENIA:

1)                            2)                               3)

x+2≠0                     2-x≠0                         x²-4≠0

x≠-2                        -x≠-2  /×(-1)                 x²≠4  /√

                                x≠2                           x≠2    ∨    x≠-2

D=R\{-2;2}  (dziedzina należy do wszystkich liczb rzeczywistych, oprócz -2 i 2)


Teraz przejdźmy do równania:

[tex]\frac{x}{x+2}-\frac{1}{2-x}=\frac{4}{x^2-4}\\\\\frac{x}{x+2}-\frac{1}{2-x}-\frac{4}{(x-2)(x+2)}=0\\\\ \frac{x}{x+2}-\frac{1}{-(x-2)}-\frac{4}{(x-2)(x+2)}=0\\\\ \frac{x}{x+2}+\frac{1}{(x-2)}-\frac{4}{(x-2)(x+2)}=0\ \ \ /*(x+2)(x-2)\\\\ x(x-2)+x+2-4=0\\\\x^2-2x+x+2-4=0\\\\x^2-x-2=0\\\\\Delta=b^2-4ac\\\\\Delta=(-1)^2-4*(-2)=1+8=9\ \ \ /\sqrt{\Delta}[/tex]

[tex]\sqrt{\Delta}=3\\\\x_{1}=\frac{-b-\sqrt{\Delta} }{2a}=\frac{1-3}{2}=\frac{-2}{2}=-1[/tex]

[tex]x_{2}=\frac{-b+\sqrt{\Delta} }{2a}=\frac{1+3}{2}=\frac{4}{2}=2[/tex]  ∉D ( nie należy do dziedziny)

Zatem:

x∈{-1}

Szczegółowe wyjaśnienie: