Sprawdź, czy podana liczba spełnia równanie:
a) 3x³- 12x⁴ = 15; -1
b) 2x² - x(x + 4) = -4√3 + x²; √3


Odpowiedź :

Odpowiedź:

za 'x' wstawiamy podaną liczbę:

a)

[tex]3\cdot\left(-1\right)^3-12\cdot\left(-1\right)^4=3\cdot(-1)-13\cdot1=-3-13=-16\;\;\;\boxed{\text{NIE}}[/tex]

b)

[tex]2\cdot\left(\sqrt3\right)^2-\sqrt3\cdot(\sqrt3+4)=-4\sqrt3+\sqrt3^2\\2\cdot3-3-4\sqrt3=-4\sqrt3+3\\3-4\sqrt3=-4\sqrt3+3\\3-4\sqrt3=3-4\sqrt3[/tex]

równość jest prawdziwa, więc liczba [tex]\sqrt3[/tex] spełnia powyższe równanie.

Viz Inne Pytanie