Odpowiedź :
[tex]7\cdot (x+2)-x=5\cdot (x-2)\\\\7x +14-x =5x-10\\\\6x+14=5x-10\\\\6x-5x=-10-14\\\\x=-24\\\\sprawdzam:\\\\7\cdot (-24+2)-(-24)=5\cdot (-24-2)\\\\7\cdot (-22)+24=5\cdot (-26)\\\\-154+24=-130\\\\-130=-130\\\\L=P[/tex]
Odpowiedź:
Rozwiązaniem tego równania jest [tex]x=-24[/tex].
Szczegółowe wyjaśnienie:
Wymnóżmy nawiasy po obu stronach równania przez znajdujące się przed nimi liczby. Otrzymujemy
[tex]7x+14-x=5x-10[/tex].
Przenosimy wyrażenia ze zmienną [tex]x[/tex] na lewą stronę równania, zaś liczby na prawą stronę równania (ze zmianą znaku). Dostajemy
[tex]7x-x-5x=-10-14[/tex].
Po uproszczeniu wyrażeń podobnych uzyskujemy
[tex]x=-24[/tex].