całkowite, czyli "nieułamki" :D
wystarczy całość równania pomnożyć przez mianownik, aby pozbyć się postaci ułamka
1) l: -3x -5 1/2y - 7 = 0
tutaj liczbą niecałkowitą jest 5 1/2 – w mianowniku mamy 2, dlatego całość równania pomnożymy * 2
3x -5 1/2y - 7 = 0
/zamieniamy 5 1/2 na ułamek niewłaściwy, aby było prościej je później pomnożyć * 2 /
3x - 11/2y - 7 = 0 | * 2
6x - 11y - 14 = 0
2) l: -1/3x + 2/3y -1 = 0
tutaj tak samo – musimy pomnożyć razy mianownik, czyli * 3
-1/3x + 2/3y -1 = 0 | * 3
- x + 2y - 3 = 0