Odpowiedź :
Zad. 1
[tex]f(x) = a(x-p)^2+q\\f(x)=(x+2)^2-3\\f(x)=(x-(-2))^2-3\\w[-2, -3][/tex]
przesuniecie o 2 lednostki w lewo i 3 jednostki w dol
Zad. 2
[tex]f(x)=(x+2)^2+5\\f(x)=x^2+4x+4+5\\f(x)=x^2+4x+9[/tex]
Odpowiedź:
zad 1
f(x) = (x + 2)² - 3
Jeśli wykres funkcji f przesuniemy
- o a jednostek w lewo, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x + a)
- o a jednostek w prawo, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x − a)
- o b jednostek w górę, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x) + b
- o b jednostek w dół, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x) − b
Powyższa funkcja jest funkcją y = x² przesuniętą o 2 jednostki w lewo i 3 jednostki do dołu
zad 2
f(x) = (x + 2)² + 5 = x² + 4x + 4 + 5 = x² + 4x + 9