Potrzebuję ostatniego przykładu z zadania 6 i całego zadania 8
![Potrzebuję Ostatniego Przykładu Z Zadania 6 I Całego Zadania 8 class=](https://pl-static.z-dn.net/files/d10/39b190758f2e70a197accc9d51ab99c0.jpg)
Odpowiedź:
zad6
d)[tex](\frac{9}{16})^{-\frac{1}{2}} +(\frac{27}{64} )^{-\frac{1}{3} }=(\frac{16}{9} )^{\frac{1}{2} }+(\frac{64}{27} )^{\frac{1}{3} =\sqrt{\frac{16}{9} } +\sqrt[3]{\frac{64}{27} } =\frac{4}{3}+\frac{4}{3}=\frac{8}{3} =2\frac{2}{3}[/tex]
zad8
a)[tex]2^{\frac{5}{2}} *\sqrt{2} =2^\frac{5}{2}}*2^{\frac{1}{2}} = 2^{\frac{5}{2} +\frac{1}{2} }=2^{\frac{6}{2} }=2^3=8[/tex]
b)[tex]49^{\frac{1}{2}}:49^{\frac{1}{4} }=(7^2)^{\frac{1}{2}} :(7^2)^{\frac{1}{4} }=7^1:7^{\frac{1}{2} }=7^{1-\frac{1}{2} }=7^{\frac{1}{2} }=\sqrt{7}[/tex]
c)[tex]\sqrt{7^5}*7^{-\frac{3}{2} }=7^{\frac{5}{2} }*7^{-\frac{3}{2}}=7^{\frac{5}{2} -\frac{3}{2} }=7^1=7[/tex]
d)[tex]9^{-\frac{3}{4} }:27^{-\frac{3}{2} }=(3^2)^{-\frac{3}{4}}:(3^3)^{-\frac{3}{2} }=3^{-\frac{3}{2}}:3^{-\frac{9}{2} }=3^{-\frac{3}{2} -(-\frac{9}{2} }=3^{-\frac{3}{2} +\frac{9}{2} }=3^{\frac{6}{2}} =3^3=27[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie: