Odpowiedź :
Odpowiedź:
2· 3³⁴
Szczegółowe wyjaśnienie
3³⁵ - 3³⁴ = 3³⁴ · 3 ¹ - 3 ³⁴ = wyłączam 3³⁴ przed nawias
= 3³⁴ ( 3 - 1)= 3³⁴ · 2 = 2 ·3³⁴
Ponieważ potęg się nie odejmuje ani nie dodaje ( bez wyliczenia ich wartości), to wyrażenie należy zapisać w postaci iloczynu, w tym przypadku po uprzednim wyłączeniu o możliwie największym wykładniku potęgi .
Odpowiedź:
3³⁵ - 3³⁴ = 3³⁴(3 - 1) = 2 * 3³⁴ =
= 2(3³ * 3³ * 3³ * 3³ * 3³ * 3³ * 3³ * 3³ * 3³ * 3³ * 3³ * 3) =
= 2(27 * 27 * 27 * 27 * 27 * 27 * 27 * 27 * 27 * 27 * 27 * 3) =
= 3,33543634 * 10¹⁶
bez kalkulatora raczej trudno to obliczyć