Równanie [tex](\sqrt{2x} + 1 )^{2} = 2(x^{2} + x + 1)[/tex] spełnia liczba
A) [tex]\frac{1}{4} (\sqrt{2} + 1)[/tex]
B) [tex]\frac{1}{2} (\sqrt{2} + 1 )[/tex]
C) [tex]\frac{1}{2} (\sqrt{2} - 1 )[/tex]
D) [tex]\frac{1}{4} (\sqrt{2} - 1 )[/tex]


Odpowiedź :

Rozwiązanie:

Sądzę, iż chodziło o takie równanie:

[tex](\sqrt{2}x+1)^{2}=2(x^{2}+x+1)\\2x^{2}+2\sqrt{2}x+1=2x^{2}+2x+2\\2\sqrt{2}x+1=2x+2\\2\sqrt{2}x-2x=1\\2x(\sqrt{2}-1)=1\\2x=\frac{1}{\sqrt{2}-1 } =\sqrt{2}+1\\x=\frac{1}{2}(\sqrt{2}+1)[/tex]

Odpowiedź: [tex]B[/tex].

Dla równania [tex](\sqrt{2x}+1)^{2}=2(x^{2}+x+1)[/tex] żadna odpowiedź nie jest właściwa, a samo rozwiązanie jest bardziej problematyczne.