Odpowiedź :
Odpowiedź:
3 (x+5) = 7x - ( 2x+9)
3x +15 = 7x -2x -9
3x-7x +2x = -9 -15
-2x= -24 /:2
x= 12
spr..
3*12 +15= 7*12 -2*12 -9
36 +15 = 84-24-9
51= 51
L=P
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
3(x+5)=7x-(2x+9)
3x + 15 = 7x - 2x - 9
15 + 9 = 7x - 2x - 3x
24 = 2x / : 2
12 = x
Szczegółowe wyjaśnienie:
Przy wyprowadzaniu z nawiasów zmieniamy znak, więc jeśli liczba była dodatnia, ale przed nawiasem stał znak minus, to obydwie liczby zmieniają znak na przeciwny, dodatni na ujemny, ujemny na dodatni. Następnie przenosimy wszystkie x na jedną stronę - tu także zmieniamy znak na odwrotny.