Odpowiedź :
Obliczenia :
A = (2, 4) oraz B = (1, 6)
{2a + b = 4
{a + b = 6 | * (-1)
{2a + b = 4
+ {-a - b = -6
-------------------
a = -2
-2 + b = 6
b = 6 + 2
b = 8
y = -2x + 8
Odpowiedź:
y= -2x+8
Szczegółowe wyjaśnienie:
Ogólny wzór prostej:
y=ax+b
Dla A (x=2, y=4) mamy:
4 = 2a+b
Dla B (x=1, y=6) mamy:
6 = a+b
Powstał układ równań:
4 = 2a+b
6=a+b, stąd b = 6-a
Tak wyznaczone b wstawiamy do pierwszego równania:
4 = 2a + (6-a)
4 = 2a+6-a
4-6 = 2a-a
a = -2
b = 6-a = 6- (-2) = 6+2 = 8
Mamy więc: a = -2, b = 8
Odpowiedź: szukane równanie prostej to: y = -2x+8