Ile pierwiastków wymiernych ma równanie
(3x +2)(x^2+4x-5)(x^2-7)=0


Odpowiedź :

Odpowiedź:

(3x + 2) (x² + 4x - 5) (x² - 7) = 0

3x + 2 = 0

x = - 2/3    - pierwiastek wymierny

x² + 4x - 5 = 0

a = 1     b = 4     c = -5       Δ = 16 + 20 = 36       √Δ = 6\

x₁ =( -4 - 6 )/2 = - 5   pierwiastek wymierny

x₂ = (-4 + 6 ) / 2 = 2:2 = 1  pierwiastek wymierny

x² - 7 = 0

x₁ = √7   pierwiastek niewymierny

x₂ = -√7  pierwiastek  niewymierny

Równanie ma trzy pierwiastki wymierne

Szczegółowe wyjaśnienie: