15 PKT! Doprowadź poniższe wyrażenia algebraiczne do najprostszej postaci:

3(x + y) - 4(x + y) + 6(x + y) =
(x - 2)( x + 2) =
3(a + 1)(4 + a) + 5(a + 2)(1 +a) =
PS nie piszcie jakiegoś mnożenia skróconego bo mój pan od matmy się skapnie XD


Odpowiedź :

Zadanie

1.

3(x + y) - 4(x + y) + 6(x + y) = 3x + 3y - 4x - 4y + 6x + 6y = 5x +5y

2.

(x - 2)·( x + 2) = x² + 2x - 2x - 4 = x² - 4

3.

3(a + 1)(4 + a) + 5(a + 2)(1 +a) = 3(4a + a² + 4 +a) + 5(a + a² + 2 + 2a) =

= 12a + 3a² + 12 + 3a + 5a + 5a² + 10 + 10a = 8a² + 30a +22

Odpowiedź:

a)3*(x+ y) - 4*(x + y) + 6*(x +y)=

3x+3y-4x+4y+6x+6y=9x+9y-4x+4y=

5x+5y

b) (x - 2)( x + 2)=(x - x)*(2 + 2)=

4 albo (x + x)*(2-2)= 2x

c) 3(a + 1)(4 + a) + 5(a + 2)(1 +a)=

3*((a+1))*((4+a)) + 5*((a+2))*((1+a))=

3a+3*12+3a+5a+10*5+5a=

(3a+3a+5a+5a)+(3+12+10+5)=

16a+30