2p. Zad. 1. Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci:

3(2c – 5) - 4(c – 7) =



-z(x - y) - x(-y – z ) =





1p. Zad. 3. Wykonaj mnożenie i uprość wyrażenie:

(3x – 6 y)(5x + y) =







2p. Zad 4. W trapezie jego podstawy mają długość 2t i 4z, wysokość tej figury wynosi 4t – z. Zapisz pole tego trapezu w postaci sumy algebraicznej.







3p. Zad.5. Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci , a następnie oblicz jego wartość liczbową dla podanej zmiennej:

( 4a +5)(5 – 7a) – 5(a -1)(3 - a) , dla a = 2


Odpowiedź :

Odpowiedź:

Zad. 1

3(2c – 5) - 4(c – 7) = 6c - 15 - 4c + 28 = 2c + 13

-z(x - y) - x(-y – z ) = -zx + zy + xy + xz= zy + xy

Zad. 3

(3x – 6 y)(5x + y) = 15x² + 3xy - 30xy - 6y² = 15x² - 6y² - 27xy

Zad. 4

Wzór: (a+b) * h/2

(2t + 4z) * (4t - z)/2

Zad. 5

( 4a +5)(5 – 7a) – 5(a -1)(3 - a) = 20a - 28a² + 25 - 35a -5(3a -a² -3 +a) =

= 20a -28a² + 25 - 35a -15a + 5a² + 15 - 5a = -13a² + 10a + 35 = 676 + 20 + 35 =

= 731