Zad.1 Zredukuj wyrazy podobne:
-2 - 2a + 3 + a =
2a – 3b +3a – 2b =
3,5x -2,4y -0,6y – 0,5x =
-x +2x + (-6) +x -4 =

Zad.2 Oblicz wartości liczbowe wyrażeń:
1+x(x+4)= dla x= -11
X2 - 4x +3 = dla x= -2

Zad.3 Zapisz w jak najprostszej postaci:
4x –(x + 3) + (2x -5)=
(a + b) + (2a – b) – (a – 2b) =
-(2a2 -3ab -1) – (2b – 3a2) + (-ab – b) =
Zad4* Co trzeba wpisać w nawiasie, aby otrzymać sumę zapisaną z prawej strony?
(?) + (2x2-3xy) 6x2+xy – 7
(?) – ( 6ab -6a +6b) 6ab –a +
Za wszystkie odpowiedzi dziękuje