Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Zad.1 Zredukuj wyrazy podobne:
-2 - 2a + 3 + a = - a + 1
2a – 3b +3a – 2b = 5a - 5b
3,5x -2,4y -0,6y – 0,5x = 3x - 2y
-x +2x + (-6) +x -4 = 2x - 10
Zad.2 Oblicz wartości liczbowe wyrażeń:
1+x(x+4)= dla x= -11 to 1 - 11(- 11 + 4) = 1 - 11(- 7) = 1 + 77 = 78
X2 - 4x +3 = dla x= -2 to 4 + 8 + 3 = 15
Zad.3 Zapisz w jak najprostszej postaci:
4x –(x + 3) + (2x -5)= 4x - x - 3 + 2x - 5 = 5x - 8
(a + b) + (2a – b) – (a – 2b) = a + b + 2a - b - a + 2b = 2a + 2b
- (2a2 - 3ab - 1) – (2b – 3a2) + (- ab – b) =
= - 2a2 + 3ab + 1 – 2b + 3a2 - ab – b =
= a2 + 2ab - 3b + 1
Zad4* Co trzeba wpisać w nawiasie, aby otrzymać sumę zapisaną z prawej strony?
(?) + (2x2-3xy) 6x2+xy – 7 to
(?) + 12x4 - 18x3y + xy - 7 to
(?) + 12x4 - 18x3y + xy - 7 to
(?) = - 12x4+ 18x3y - xy + 7
(?) – ( 6ab -6a +6b) 6ab –a to
(?) – 36a2b2 + 36a2b -36b2 – a to
(?) = 36a2b2 + 36a2b + 36b2 + a