Odpowiedź :
a) {2x-2y=7
{4x+3y=21
{2x=2+2y|:2
{4x+3y=21
{x=1+y
{4x+3y=21
{x=1+y
{4(1+y)+3y=21
{x=1+y
{4+4y+3y=21
{x=1+y
{4+7y=21
{x=1+y
{7y=21-4
{x=1+y
{7y=17 |:7
{x=1+y
{y= 2 2/7
{x=1+ 2 2/7
{y= 2 2/7
{x=3 2/7
{y=2 2/7
b){0,4x+0,3y=1,4
{0,1x+3y=2,3
0,4x=1.4-0.3y |x10
0.1x+3y= 2.3
4x= 14-3y |;4
0.1x+3y=2.3
x= 3.5- 3/4y
0.1x+ 3y=2.3
x=3.5-3/4y
0.1(3.5- 3/4y)+3y= 2.3
x=3.5- 3/4y
0.35- 0.075+3y=2.3
x= ...
3y= 2.3+0.075-0.35
x=...
3y= 2.025 |:3
x=...
y= 0.675
x=3.5- 3/4x0.675
y=0.675
x= 3.5- 0.50625
y= 0.675
x= 2.99375
y= 0.675
c){2x+3y=14
{3x-2y=8
2x=14-3y |;2
3x-2y=8
x= 7- 2.5y
3x-2y=8
x=...
3(7-2.5y)-2y=8
x=...
21-7.5y-2y=8
x=...
21-9.5y=8
x=...
-9.5y=8-21
x=...
-9.5y= -13 |:(-9.5)
x=...
y=1.36
x=7-2.5x1.36
y=1.36
x=7- 3.4
y=1.36
x=3.6
y=1.36
d){½x-2y=8
{2x+5y=6
{4x+3y=21
{2x=2+2y|:2
{4x+3y=21
{x=1+y
{4x+3y=21
{x=1+y
{4(1+y)+3y=21
{x=1+y
{4+4y+3y=21
{x=1+y
{4+7y=21
{x=1+y
{7y=21-4
{x=1+y
{7y=17 |:7
{x=1+y
{y= 2 2/7
{x=1+ 2 2/7
{y= 2 2/7
{x=3 2/7
{y=2 2/7
b){0,4x+0,3y=1,4
{0,1x+3y=2,3
0,4x=1.4-0.3y |x10
0.1x+3y= 2.3
4x= 14-3y |;4
0.1x+3y=2.3
x= 3.5- 3/4y
0.1x+ 3y=2.3
x=3.5-3/4y
0.1(3.5- 3/4y)+3y= 2.3
x=3.5- 3/4y
0.35- 0.075+3y=2.3
x= ...
3y= 2.3+0.075-0.35
x=...
3y= 2.025 |:3
x=...
y= 0.675
x=3.5- 3/4x0.675
y=0.675
x= 3.5- 0.50625
y= 0.675
x= 2.99375
y= 0.675
c){2x+3y=14
{3x-2y=8
2x=14-3y |;2
3x-2y=8
x= 7- 2.5y
3x-2y=8
x=...
3(7-2.5y)-2y=8
x=...
21-7.5y-2y=8
x=...
21-9.5y=8
x=...
-9.5y=8-21
x=...
-9.5y= -13 |:(-9.5)
x=...
y=1.36
x=7-2.5x1.36
y=1.36
x=7- 3.4
y=1.36
x=3.6
y=1.36
d){½x-2y=8
{2x+5y=6
a) {2x-2y=7
{4x+3y=21
{2x=7-2y
{4x+3y=21
{x=3,5+y
{4(3,5-y)+3y=21
{x=3,5-y
{14-4y+3y=21
{x=3,5-y
{-y=7/-1
{x=3,5-y
{y=-7
{x=3,5-(-7)
{y=-7
{x=3,5+7
{y=-7
{x=10,5
{y=-7
b){0,4x+0,3y=1,4/×10
{0,1x+3y=2,3/×10
{4x+3y=14
{x+30y=23
{4(23-30y)+3y=14
{x=23-30y
{92-120y+3y=14
{x=23-30y
{117y=78/117
{x=23-30y
{y=78/117
x=23-30×78/117
{y=78/117
{x=23-20
{x=3
{y=78/117
c){2x+3y=14
{3x-2y=8
{2x=14-3y/2
{3x-2y=8
{x=7-1,5y
{3(7-1,5y)-2y=8
{x=7-1,5y
{21-4,5y-2y=8
{x=7-1,5y
{-6,5y=-13/-6,5
{x=7-1,5y
{y=2
{x=7-1,5×2
{y=2
{x=4
{y=2
d){½x-2y=8/2
{2x+5y=6
{x-4y=16
{2x+5y=6
{x=16+4y
{2(16+4y)+5y=6
{x=16+4y
{32+8y+5y=6
{x=16+4y
{13y=-26/13
{x=16+4y
{y=-2
{x=16+4×(-2)
{y=-2
{x=8
{y=-2
Prosze bardzo ;))
{4x+3y=21
{2x=7-2y
{4x+3y=21
{x=3,5+y
{4(3,5-y)+3y=21
{x=3,5-y
{14-4y+3y=21
{x=3,5-y
{-y=7/-1
{x=3,5-y
{y=-7
{x=3,5-(-7)
{y=-7
{x=3,5+7
{y=-7
{x=10,5
{y=-7
b){0,4x+0,3y=1,4/×10
{0,1x+3y=2,3/×10
{4x+3y=14
{x+30y=23
{4(23-30y)+3y=14
{x=23-30y
{92-120y+3y=14
{x=23-30y
{117y=78/117
{x=23-30y
{y=78/117
x=23-30×78/117
{y=78/117
{x=23-20
{x=3
{y=78/117
c){2x+3y=14
{3x-2y=8
{2x=14-3y/2
{3x-2y=8
{x=7-1,5y
{3(7-1,5y)-2y=8
{x=7-1,5y
{21-4,5y-2y=8
{x=7-1,5y
{-6,5y=-13/-6,5
{x=7-1,5y
{y=2
{x=7-1,5×2
{y=2
{x=4
{y=2
d){½x-2y=8/2
{2x+5y=6
{x-4y=16
{2x+5y=6
{x=16+4y
{2(16+4y)+5y=6
{x=16+4y
{32+8y+5y=6
{x=16+4y
{13y=-26/13
{x=16+4y
{y=-2
{x=16+4×(-2)
{y=-2
{x=8
{y=-2
Prosze bardzo ;))
a)
{2x-2y=7
{4x+3y=21
{2x=7+2y /÷2
{4x+3y=21
x=⁷/²+y (x=siedem drugich+y)
4(⁷/₂+y)+3y=21
x=⁷/²+y (x=siedem drugich+y)
14+4y+3y=21
x=⁷/²+y (x=siedem drugich+y)
7y=21-14
x=⁷/²+y (x=siedem drugich+y)
7y=7 /÷7
x=⁷/²+y (x=siedem drugich+y)
y=1
x=⁷/₂+1
y=1
x=⁹/₂
y=1
x=4½
y=1
b)
{0,4x+0,3y=1,4
{0,1x+3y=2,3
0,4x+0,3y=1,4
0,1x=2,3-0,3y /÷(0,1)
0,4x+0,3y=1,4
x=23-3y
0,4(23-3y)+0,3y=1,4
x=23-3y
9,2-1,2y+0,3y=1,4
x=23-3y
-0,9y=1,4-9,2
x=23-3y
-0,9y=-7,8 /÷(-0,9)
x=23-3y
y=8⁵/⁹ (osiem całych i pięć dziewiątych)
x=23-3×8⁵/₉ (dwadzieścia trzy odjąć trzy razy osiem całych i pięć dziewiątych)
y=8⁵/⁹ (osiem całych i pięć dziewiątych)
x=23-⁷⁸/₃ (23-siedemdziesiąt osiem trzecich)
y=8⁵/⁹ (osiem całych i pięć dziewiątych)
x=-⁹/₃ (minus dziewięć trzecich)
y=8⁵/⁹ (osiem całych i pięć dziewiątych)
x=-3 (minus trzy)
c)
{2x+3y=14
{3x-2y=8
2x=14-3y /÷2
3x-2y=8
x=7-³/₂ y )(siedem odjąć trzy drugie y)
3(7-³/₂y )-2y=8
x=7-³/₂ y )(siedem odjąć trzy drugie y)
21-4½y-2y=8
x=7-³/₂ y )(siedem odjąć trzy drugie y)
-6½y=8-21
x=7-³/₂ y )(siedem odjąć trzy drugie y)
-6½y=-13 /÷ (-6,5)
x=7-³/₂ y )(siedem odjąć trzy drugie y)
y=2
d)
{½x-2y=8
{2x+5y=6
½x=8+2y /÷½
2x+5y=6
x=4+y
2(4+y)+5y=6
x=4+y
8+2y+5y=6
x=4+y
7y=6-8
x=4+y
7y=-2 /÷7
x=4+y
y=-²/₇ (minus dwie siódme)
POZDRAWIAM :)
{2x-2y=7
{4x+3y=21
{2x=7+2y /÷2
{4x+3y=21
x=⁷/²+y (x=siedem drugich+y)
4(⁷/₂+y)+3y=21
x=⁷/²+y (x=siedem drugich+y)
14+4y+3y=21
x=⁷/²+y (x=siedem drugich+y)
7y=21-14
x=⁷/²+y (x=siedem drugich+y)
7y=7 /÷7
x=⁷/²+y (x=siedem drugich+y)
y=1
x=⁷/₂+1
y=1
x=⁹/₂
y=1
x=4½
y=1
b)
{0,4x+0,3y=1,4
{0,1x+3y=2,3
0,4x+0,3y=1,4
0,1x=2,3-0,3y /÷(0,1)
0,4x+0,3y=1,4
x=23-3y
0,4(23-3y)+0,3y=1,4
x=23-3y
9,2-1,2y+0,3y=1,4
x=23-3y
-0,9y=1,4-9,2
x=23-3y
-0,9y=-7,8 /÷(-0,9)
x=23-3y
y=8⁵/⁹ (osiem całych i pięć dziewiątych)
x=23-3×8⁵/₉ (dwadzieścia trzy odjąć trzy razy osiem całych i pięć dziewiątych)
y=8⁵/⁹ (osiem całych i pięć dziewiątych)
x=23-⁷⁸/₃ (23-siedemdziesiąt osiem trzecich)
y=8⁵/⁹ (osiem całych i pięć dziewiątych)
x=-⁹/₃ (minus dziewięć trzecich)
y=8⁵/⁹ (osiem całych i pięć dziewiątych)
x=-3 (minus trzy)
c)
{2x+3y=14
{3x-2y=8
2x=14-3y /÷2
3x-2y=8
x=7-³/₂ y )(siedem odjąć trzy drugie y)
3(7-³/₂y )-2y=8
x=7-³/₂ y )(siedem odjąć trzy drugie y)
21-4½y-2y=8
x=7-³/₂ y )(siedem odjąć trzy drugie y)
-6½y=8-21
x=7-³/₂ y )(siedem odjąć trzy drugie y)
-6½y=-13 /÷ (-6,5)
x=7-³/₂ y )(siedem odjąć trzy drugie y)
y=2
d)
{½x-2y=8
{2x+5y=6
½x=8+2y /÷½
2x+5y=6
x=4+y
2(4+y)+5y=6
x=4+y
8+2y+5y=6
x=4+y
7y=6-8
x=4+y
7y=-2 /÷7
x=4+y
y=-²/₇ (minus dwie siódme)
POZDRAWIAM :)