Odpowiedź :
x-wiek ojca
y-wiek syna
x+10 -wiek ojca za 10 lat
y+10 - wiek syna za 10 lat
x-10 -wiek ojca 10 lat temu
y-10 - wiek syna 10 lat temu
{x+10+y+10=100 i
{(y-10)*4= x-10
{x+y=100-20
{x+y=80 i
{4y-40=x-10
{4y-x=40-10
{4y-x=30
{x+y=80 // wyznaczam x=80-y wstawiam do II równania:
{4y-x=30
{4y-(80-y)=30
{4y-80+y=30
5y=110
y=22
x=80-22
x=58
Ojciec ma 58 lat, a syn 22
y-wiek syna
x+10 -wiek ojca za 10 lat
y+10 - wiek syna za 10 lat
x-10 -wiek ojca 10 lat temu
y-10 - wiek syna 10 lat temu
{x+10+y+10=100 i
{(y-10)*4= x-10
{x+y=100-20
{x+y=80 i
{4y-40=x-10
{4y-x=40-10
{4y-x=30
{x+y=80 // wyznaczam x=80-y wstawiam do II równania:
{4y-x=30
{4y-(80-y)=30
{4y-80+y=30
5y=110
y=22
x=80-22
x=58
Ojciec ma 58 lat, a syn 22
x- wiek ojca
y-wiek syna
x+10+y+10=100
4(y-10)=x-10
x+y=80
4y-40=x-10
4y-40=80-y-10
5y=110
y=22
x=80-22=58
y-wiek syna
x+10+y+10=100
4(y-10)=x-10
x+y=80
4y-40=x-10
4y-40=80-y-10
5y=110
y=22
x=80-22=58