Odpowiedź :
[tex]\dfrac{0,4+8\cdot(5-0,8\cdot\frac{5}{8})-5:2\frac{1}{2}}{[1\frac{7}{8}\cdot8-(8,9-2,6:\frac{2}{3})]\cdot34\frac{2}{5}}\cdot90=\dfrac{\frac{4}{10}+8\cdot(5-\frac{\not8^1}{\not10_{2}}\cdot\frac{\not5^1}{\not8_{1}})-5:\frac{5}{2}}{[\frac{15}{\not8_{1}}\cdot\not8^1-(\frac{89}{10}-\frac{26}{10}:\frac{2}{3})]\cdot\frac{172}{5}}\cdot90=[/tex]
[tex]=\dfrac{\frac{2}{5}+8\cdot(5-\frac{1}{2})-\not5^1\cdot\frac{2}{\not5_{1}}}{[15-(\frac{89}{10}-\frac{13}{5}\cdot\frac{3}{2})]\cdot\frac{172}{5}}\cdot90=\dfrac{\frac{2}{5}+8\cdot4\frac{1}{2}-2}{[15-(\frac{89}{10}-\frac{39}{10})]\cdot\frac{172}{5}}\cdot90=[/tex]
[tex]=\dfrac{\frac{2}{5}+\not8^4\cdot\frac{9}{\not2_{1}}-2}{(15-\frac{50}{10})\cdot\frac{172}{5}}\cdot90=\dfrac{\frac{2}{5}+36-2}{(15-5)\cdot\frac{172}{5}}\cdot90=\dfrac{\frac{2}{5}+34}{10\cdot\frac{172}{5}}\cdot90=\dfrac{34\frac{2}{5}}{\not10^1\cdot\frac{172}{5}}\cdot\not90^9=[/tex]
[tex]=\dfrac{\frac{172}{5}}{\frac{172}{5}}\cdot9=1\cdot9=9[/tex]
Kolejność wykonywania działań
- działania w nawiasach ( ) , [ ]
- mnożenie lub dzielenie w zależności, które jest pierwsze w zapisie
- dodawanie lub odejmowanie w zależności, które jest pierwsze w zapisie