Odpowiedź :
Równanie:
[tex]|1-x|=x-1[/tex]
1. Pierwszy przypadek jak wartość wewnątrz wartości bezwzględnej jest nieujemna.
[tex]1-x\ge0\\-x\ge-1\quad|:(-1)\\x\le1[/tex]
[tex]1-x=x-1\\-x-x=-1-1\\-2x=-2\quad|:(-2)\\x=1[/tex]
[tex]x\le1\quad\wedge\quad x=1\quad\implies\quad x=1[/tex]
2. Drugi przypadek jak wartość wewnątrz wartości bezwzględnej jest ujemna.
[tex]1-x < 0\\-x < -1\quad|:(-1)\\x > 1[/tex]
[tex]-(1-x)=x-1\\-1+x=x-1\\x-x=-1+1\\0=0\\x\in\mathbb{R}[/tex]
[tex]x > 1\quad\wedge\quad x\in\mathbb{R}\quad\implies\quad x > 1[/tex]
3. Łączymy pierwszy przypadek i drugi przypadek w całość.
[tex]x=1\quad\vee\quad x > 1\quad\implies\quad x\ge1[/tex]
Odpowiedź:
[tex]x\in\langle1,\infty)[/tex]
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Wartość bezwzględna, najważniejsze:
Jeżeli a ⩾ 0 to lal = a
Jeżeli a < 0 to lal = - a
l1 - xl = x - 1
Dla 1 - x ⩾ 0 to - x ⩾ - 1 /*(-1) to x ⩽ 1 mamy:
1 - x = x - 1 to - x - x = - 1 - 1 to - 2x = - 2 /:(-2) to x = -2/(-2) to
x1 = 1
Dla 1 - x < 0 to - x < - 1 /*(-1) to x > 1 mamy:
- (1 - x) = x - 1 to - 1 + x = x - 1 to x2 ∈ (1, + ∞)
Rozwiązaniem tego równania jest zbiór liczb
x ∈ {1 ∪ (1, + ∞)} ⇒ x ∈ {⟨1, + ∞)}