Odpowiedź :
Odpowiedź:
1. Używamy Pitagorasa:
6 do potęgi drugiej+ x do potęgi drugiej = 6√ 2 do potęgi drugiej
36 + x do potęgi 2 = 72
x do potęgi drugiej = 72 - 36
x do potęgi drugiej = 36
x = √ 36
x = 6
2. 1 do potęgi drugiej + 2√ 6 do potęgi drugiej = x do potęgi drugiej
1 + 24 = x do potęgi drugiej
√ 25 = x
5 = x
3. 5 do potęgi drugiej + x do potęgi drugiej = 13 do potęgi drugiej
25 + x do kwadratu = 169
x do kwadratu = 169 - 25
x = √ 144
x = 12
4. 12 do potęgi drugiej + x do potęgi drugiej = 20 do potęgi drugiej
144 + x do kwadratu = 400
x do kwadratu = 400 - 144
x = √ 256
x = 16
Szczegółowe wyjaśnienie:
LICZE NA NAJ