Wysokość trójkąta ABC opuszczona z wierzchołka C ma długość 4. Oblicz obwód tego trójkąta.

Rysunek w załączniku zadanie 6 podpunkt a) i b)
Pomocy :(​


Wysokość Trójkąta ABC Opuszczona Z Wierzchołka C Ma Długość 4 Oblicz Obwód Tego TrójkątaRysunek W Załączniku Zadanie 6 Podpunkt A I BPomocy class=

Odpowiedź :

W obu przykładach do rozwiązania wykorzystamy twierdzenie Pitagorasa:

W trójkącie prostokątnym suma kwadratów długości przyprostokątnych jest równa kwadratowi długości przeciwprostokątnej.

Czyli (jeśli założymy, że a i b to przyprostokątne, a c - przeciwprostokątna):

                             a² + b² = c²

{lub  c² = a² + b²}

a)

Przyjmijmy:  |AC| = y   i  |BC| = z

oraz oznaczmy spodek wysokości jako D

Wtedy:  

|CD| = 4,  |AB| = 10,  |AD| = x,  |BD| = 10 - x

Zatem:

Z tw. Pitagorasa dla ΔACD:      y² = x² + 4²

Z tw. Pitagorasa dla ΔBCD:     z² = (10 - x)² + 4²

Zapisując tw. Pitagorasa dla ΔABC otrzymamy:

                         y² + z² = 10²

Czyli:       x² + 4² + (10 - x)² + 4² = 10²

           x² + 16 + 100 - 20x + x² + 16 = 100

                 2x² - 20x + 32 = 0        /:2

                  x² - 10x + 16 = 0  

             x² - 2x - 8x + 16 = 0

            x(x - 2) - 8(x - 2) = 0

             (x - 2)(x - 8) = 0

        x - 2 = 0   ∨    x - 8 = 0

          x = 2      ∨       x = 8

Dla   x = 2 mamy:

y² = 2² + 4² = 4 + 16 = 20         ⇒   y = √20 = 2√5

z² = (10-2)² + 4² = 64 + 16 = 80         ⇒   z = √80 = 4√5

A dla  x = 8:

y² = 8² + 4² = 64 + 16 = 80         ⇒   y = √80 = 4√5

z² = (10-8)² + 4² = 4 + 16 = 20         ⇒   z = √20 = 2√5

Bez względu na to, który zestaw boków przyjmiemy do obliczeń obwód będzie taki sam:

Obw. = 10 + 2√5 + 4√5 = 10 + 6√5

b)

Oznaczmy spodek wysokości jako D

Wtedy:  

|CD| = 4, |BC| = 2√13,  |AD| = x,  |BD| = x + 3

Zatem:

Z tw. Pitagorasa dla ΔBCD mamy:

                        4² + (x + 3)² = (2√13)²

                      16 +  x² + 6x + 9 = 4·13

                         x²  + 6x - 27 = 0

                     x² - 3x + 9x - 27 = 0

                    x(x - 3) + 9(x - 3) = 0

                      (x - 3)(x + 9) = 0

               x - 3 = 0   ∨    x + 9 = 0

               x = 3      ∨       x = -9

x jest długością odcinka, więc nie może być liczbą ujemną, czyli:

          x = 3

Zatem obwód:

Obw. = 3 + 3 + 4 + 2√13 = 10 + 2√13