Odpowiedź:
[tex]1\frac{2}{13}[/tex] - [tex]\frac{8}{13}[/tex] =
= [tex]\frac{15}{13}[/tex] - [tex]\frac{8}{13}[/tex] =
= [tex]\frac{7}{13}[/tex]
^ tu zamieniamy na ułamek niewłaściwy czyli 1 * 13 + 2 i mamy [tex]\frac{15}{13}[/tex] więc następnie mamy ten sam mianownik czyli od razu odejmujemy, 7 się nie dzieli czyli to ostateczny wynik.
[tex]5\frac{3}{8} - 2\frac{1}{4}[/tex] =
[tex]\frac{43 * 1}{8 * 1}[/tex] - [tex]\frac{9 * 2}{4 * 2}[/tex] =
= [tex]\frac{43}{8} - \frac{18}{8}[/tex] =
[tex]\frac{25}{8}[/tex] = [tex]3\frac{1}{8}[/tex]
^ tu zamieniamy potem mnożymy i odejmujemy i tak otrzymujemy wynik
Szczegółowe wyjaśnienie:
Myślę że pomogłem, Miłego dnia
Pozdrawiam : D