Do wykonania tego zadania potrzebujemy jednego wzoru, tj. twierdzenia pitagorasa:
suma kwadratów długości przyprostokątnych równa jest kwadratowi długości przeciwprostokątnej, a matematycznie:
[tex]a^2+b^2=c^2[/tex]
[tex]a)\\x^2=8^2+15^2\\x^2 = 64 + 225 = 289\\x = 17\\b)\\x^2 = 51^2-24^2\\x^2 = 2601 - 576 = 2025\\x = 45\\c)\\x^2 = 50^2 - 14^2\\x^2 = 2500 - 196 = 2304\\x = 48\\d)\\x^2 = 70^2 + 24^2\\x^2 = 4900 + 576 = 5476\\x = 74\\e)\\x^2 = 13^2-25^2\\x^2 = 169 - 25 = 144\\x = 12\\f)\\x^2 = 29^2 - 20^2\\x^2 = 841 - 400 = 441\\x = 21[/tex]
P.S. Polecam nauczyć się tego prostego wzoru, ponieważ w liceum i dalej jest bardzo często używany, a większości zadań bez znajomości podstawy, jaką jest twierdzenie pitagorasa, nie da rady wykonać (w prosty sposób)!