Okrąg o: (x+4)^2+(y-1)^2=2 przesunięto równolegle o wektor u i otrzymano okrąg o1. Podaj równanie okręgu o1, jeśli.
a) u=[7, 0]


Odpowiedź :

Odpowiedź:

[tex](x-3)^2+(y-1)^2=2[/tex]

Szczegółowe wyjaśnienie:

równanie okręgu:

[tex](x-a)^2+(y-b)^2=r^2[/tex]

teraz nasz okręg ma równanie:

[tex](x+4)^2+(y-1)^2=2[/tex]

co można zapisać tak:

[tex](x-(-4))^2+(y-(1))^2=2[/tex]

Przesunięcie o wektor u [7,0] to będzie coś takiego:

[tex](x-(-4+7))^2+(y-(1+0))^2=2[/tex]

po uproszczeniu będzie tak:

[tex](x-3)^2+(y-1)^2=2[/tex]