Odpowiedź :
Odpowiedź:
ZAD. 7
Zadanie polega na tym, by połączyć (pomnożyć) ze sobą dwa czynniki, które łatwo się ze sobą skrócą lub po pomnożeniu uzyskamy liczbę całkowitą. Dopiero na koniec mnożymy pozostałe czynniki, tak by uzyskać wynik całego działania.
a) [tex]4*(-0,2)*(-0,25)=4*(-0,25)*(-0,2)=-1*(-0,2)=0,2\\\\[/tex]
b) [tex]\frac{1}{2} *(-\frac{3}{4} )*8=\frac{1}{2} *8*(-\frac{3}{4} )=4*(-\frac{3}{4} )=-3[/tex]
c)
[tex](-8)*(-1\frac{1}{3} )*\frac{5}{4} *(-0,1)=(-8)*(-\frac{4}{3} )*\frac{5}{4} *(-\frac{1}{10} )=(-8)*\frac{5}{3}*(-\frac{1}{10})=(-8)*(-\frac{1}{6} )=\frac{8}{6}=\frac{4}{3} =1\frac{1}{3}[/tex]
d)
[tex]8*(-0,7)*(-\frac{1}{2} )*10=8*(-0,7)*10*(-\frac{1}{2})=8*(-7)*(-\frac{1}{2} )=56*(-\frac{1}{2})\\=56:(-2)=-28[/tex]
e)
[tex]-5*\frac{2}{3}* (-1,5)*0,2=-5*\frac{2}{3}*(-\frac{15}{10})*(\frac{2}{10}) =-5*(-\frac{15}{10})*\frac{2}{10}*\frac{2}{3}=-\frac{15}{2}*\frac{2}{10}*\frac{2}{3} =-\frac{15}{10}*\frac{2}{3}=-\frac{5}{5}=-1[/tex]
d)
[tex]-\frac{3}{7}*\frac{5}{6}* (-4,9)*20=-\frac{3}{7}*\frac{5}{6}*(-\frac{49}{10})*20=-\frac{3}{7} *(-\frac{49}{10})*\frac{5}{6}*20=\frac{21}{10}*\frac{5}{6}*\frac{20}{1}=\frac{21}{10}*\frac{20}{1}*\frac{5}{6}=\frac{42}{1}*\frac{5}{6}=35[/tex]
Uwaga! Przykłady rozpisano krok po kroku. Niektóre działania można pominąć w przepisywaniu - te, w których jedynie zmieniono kolejność czynników (wyrazów mnożenia).
Zadanie 8 w załączniku