prosta k: px+2y-1=0 jest prostopadła do prostej l: 6x-4y+1=0 jeśli:
a) p= -3
b) p= 3
c) p= 1 i 1/3
d) p= -1 i 1/3


Odpowiedź :

Odpowiedź:

k: px+ 2y- 1 = 0

l: 6x - 4y + 1 = 0

Doprowadzamy równania dopostaci kierunkowej prostej

Prosta k

2y = - px + 1

y = (-p/2)x +1/2

Prosta l

4y= -6x - 1

y= (-6/4)x- 1/4

Porównujemy współczynniki kierunkowe prostych

a₁ - współczynnik kierunkowy prostej k ma wartość -p/2

a₂-współczynnik kierunkowy prostej l ma wartość - 6/4

Warunkiem prostopadłości prostych jest : a₁ * a₂= - 1

a₁ * a₂ = - 1

- p/2 * (-6/4) = -1

6p/8= - 1

6p = - 1 * 8 = - 8

p = - 8/6 = - 1 2/6 = - 1 1/3

Odp: d)