3.Rozwiąż równania
A) 2t-(3t+1)=6 opuść nawias
.................... zredukuj wyr podobnie
.................... dodaj (obustronnie)
.................... pomnóż przez -1 (obustronnie)

....................

B) x-7-2(3x+5)=3 opuść nawias (przemnóż przez -2)
................................ zredukuj wyr podobnie
.................................dodaj 17 (obustronnie)
..................................pomnóż przez -1 (obustronnie)
................................. podziel przez 5 (obustronnie)
.................................
C) Spróbuj wykonać samodzielnie powinno ci wyjść x=10
-(4+x)=2(3-x)
..................................
..................................
..................................
..................................


Odpowiedź :

a)

[tex]2t - (3t + 1) = 6 \\ 2t - 3t - 1 = 6 | + 1 \\ - t = 7 | \times ( - 1) \\ t = - 7[/tex]

b)

[tex]x - 7 - 2(3x + 5) = 3 \\ x - 7 - 6x - 10 = 3 | + 17 \\ - 5x = 20 | \times ( - 1) \\ 5x = - 20 | \div 5 \\ x = - 4[/tex]

c)

[tex] - (4 + x) = 2(3 - x) \\ - 4 - x = 6 - 2x | + 4 \\ - x = 10 - 2x | + 2x \\ x = 10[/tex]

Odpowiedź:

A)

2t-(3t+1)=6

2t - 3t - 1 = 6

-t = 7

t = - 7

B)

x-7-2(3x+5)=3

x - 7 - 6x - 10 = 3

- 5x = 20

x = - 4

C)

-(4+x)=2(3-x)

- 4 - x = 6 - 2x

x = 10