Czy ktoś wytłumaczy na chłopski rozum jak z tym się uporać?​

Czy Ktoś Wytłumaczy Na Chłopski Rozum Jak Z Tym Się Uporać class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

x√3+2=2x-8

x√3-2x=-8-2

x(√3-2)=-10 /:(√3-2)

x=[tex]-\frac{10}{\sqrt{3} -2}[/tex]  pozbywamy się niewymierności z mianownika

x=[tex]-\frac{10}{\sqrt{3} -2} *\frac{\sqrt{3}+2 }{\sqrt{3} +2 } =-\frac{10(\sqrt{3} +2)}{3-4} =-\frac{10(\sqrt{3}+2) }{-1} =10(\sqrt{3} +2)[/tex]

odp.A

Szczegółowe wyjaśnienie:

Odpowiedź:

Jest to równanie z jedną niewiadomą. Przenosimy wiadome na jedną stronę a wiadome na drugą, wyciągamy x przed nawias

[tex]x\sqrt{3}+2=2x-8|(-2-2x)\\ x\sqrt3-2x=-8-2\\x(\sqrt3-2)=-10|:(\sqrt3-2)\\x=-\frac{10}{\sqrt3-2}*\frac{\sqrt3+2}{\sqrt3+2}=-\frac{10(\sqrt3+2)}{3-4}= \frac{10(\sqrt3+2)}{4-3}=10(2+\sqrt3) \\[/tex]

Odp:A

Szczegółowe wyjaśnienie: