Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
(3x²- 2x)/2 + 3
Podstawiam kolejno w miejsce x podane liczby i obliczam wartość tego wyrażenia.
Dla : x = - 1
[ 3* (-1)²- 2 * (-1)]/2 + 3 = [3 * 1 - (-2)]/2 + 3 = (3 + 2)/2 + 3 = 5/2 + 3 = 2,5 + 3 = 5,5
Więc dla x = - 1 , wartość tego wyrażenia wynosi:5,5.
.
Dla x = 0
(3 * 0² - 2 * 0)/2 + 3 = (0-0)/2 + 3 = 0/2 + 3 = 0 + 3 = 3
Więc dla x = 0, wartość tego wyrażenia wynosi : 3.
Dla x = 1
(3 * 1²- 2 * 1)/2 + 3 = (3 * 1 - 2)/2 + 3 = (3 - 2)/2 + 3 = ½ + 3 = 3 ½ = 3,5
Więc dla x = 1 , wartość tego wyrażenia wynosi: 3,5.