Odpowiedź :
Odpowiedź:
x - oznaczamy jako wiek basi
3x - oznaczmy jako wiek cioci ponieważ jest 3 razy starsza
x + 16 =3x - 6 - oznaczamy tak ponieważ za 16 lat basia będzie miała tyle lat ile jej ciocia 6 lat wstecz od teraz
x + 16 = 3x - 6
przenosimy niewiadome x na jedną strone a liczny na drugą zmieniając znaki na przeciwne przy zmianie stron równania
x - 3x = -6 - 16
teraz wystarczy wyliczyć
-2x = - 22 / :(-2)
z tego powodu że mamy liczbe ujemną to mnożymy dwie strony przez -2 tak aby zostało samo x
x = 11
wiek Basi to 11 lat
3x = 3 * 11 = 33 lat
wiek cioci to 33 lat
teraz trzeba sprawdzić czy wszystko sie zgadza podkładając obliczone niewiadome do wzoru x + 16 =3x - 6
11 + 16 = 33 - 6
27 = 27
Szczegółowe wyjaśnienie:
Jakbyś nadal nie rozumiał/a to napisz to chętnie pomoge i wytłumacze bardziej jaśnie :D