Opuść nawiasy, zredukuj wyrazy podobne i wyznacz X
4x-(5-x)=2(x-1)-3


Odpowiedź :

Odpowiedź:

4x - (5 - x) = 2(x - 1) - 3

4x - 5 + x = 2x - 2 - 3

5x - 5 = 2x - 5

5x - 2x = -5 + 5

3x = 0

x = 0

Szczegółowe wyjaśnienie:

Odpowiedź:

4x-(5-x)=2(x-1)-3            

4x - 5 + x = 2x -2 - 3          - redukujemy nawiasy.

4x + x - 2x = -2 -3 + 5        - oddzielamy liczby niewiadome (x) i wiadome.

3x = 0   / 3                          - dzielimy liczbę po prawej przez ilość x (3).

x = 0                                    - wynik.

równanie oznaczone