Odpowiedź:
[tex]\frac{1}{3}(6x-12)+\frac{x}{2}=\frac{1}{5}(x+3)[/tex]
2x-4+[tex]\frac{x}{2}[/tex]=[tex]\frac{1}{5}x[/tex]+[tex]\frac{3}{5}[/tex] /*10
20x-40+5x=2x+6 //+40
25x=2x+46 /-2x
23x=46 //:23
x=2
[tex]\frac{1}{5}(x+3)=\frac{1}{5}*(2+3)=\frac{1}{5}*5=1[/tex]
Odp.: Rozwiązaniem równania jest x=2. Prawa strona równania jest równa 1
Szczegółowe wyjaśnienie:
W tym zadaniu trzeba było wymnożyć przez siebie ułamki z nawiasami. Wyrażenie [tex]\frac{x}{2}[/tex] możemy również zapisać jako [tex]\frac{1}{2}x[/tex]. Po rozwiązaniu równań wychodzi nam, że 'x' jest równe 2. Potem podstawiamy do wzoru [tex]\frac{1}{5}(x+3)[/tex] (czyli prawą stronę równania) liczbę 'x' czyli 2 i rozwiązujemy działanie.
Mam nadzieję, że pomogłam :)