Odpowiedź :
Odpowiedź:
Odpowiedź: Równanie y(y - 3) + 18 = y² to y = 6
Pole prostokąta Pp = y(y - 3) = 6(6 - 3) = 18 cm²
Pole kwadratu Pk = y² = 6² = 36 cm²
______________________________________
Sprawdzenie: Pole Pp = 18 cm² + brakujace 18 cm² = Pk = 36 cm²,
co należało sprawdzić.
Obwód kwadratu (cztery boki o długości y = 6) = 4y = 24
Szczegółowe wyjaśnienie:
Boki, pole prostokąta: y(y - 3) + 18 = y² to [jeżeli pole prostokąta
y(y - 3) jest mniejsze od pola kwadratu y² o 18 cm² to oznacza, że do pola prostokąta y(y - 3) brakuje 18 cm² do tego, by było równe polu kwadratu y² ...dalej to oznacza, że:, żeby postawić miedzy nimi znak równości ( = ) to trzeba najpierw do pola prostokąta y(y - 3) dodać te brakujące 18 cm² - właśnie w równaniu dlatego tak jest zapisane]. to
y² - 3y + 18 = y² [y² nam się redukuje] to - 3y = - 18 /:(- 3)
to y = - 18/(- 3) to y = 6 to
Odpowiedź: Równanie y(y - 3) + 18 = y² to y = 6
Pole prostokąta Pp = y(y - 3) = 6(6 - 3) = 18 cm²
Pole kwadratu Pk = y² = 6² = 36 cm²
______________________________________
Sprawdzenie: Pole Pp = 18 cm² + brakujace 18 cm² = Pk = 36 cm²,
co należało sprawdzić.
Obwód kwadratu (cztery boki o długości: y = 6) = 4y = 24