C. Rozwiąż nierówność: x^3-3x^2-9x+27≤0
D. Rozwiąż nierówność: x^3+2x^2-4x-8≤0


Odpowiedź :

Odpowiedź:

c)

x²(x-3) -9( x-3)≤0              

      (x²-9)(x-3)≤ 0        

  (x+3)(x-3)²≤0                 x1=-3              x2=3 [ dwukrotny]

a>0   wykres rysujemy od prawej od góry, kółeczka zamalowane, przy x=3 wykres odbija sie od osi

x∈(-∞,-3> lub  { 3}

d)           x²(x+2)-4(x+2)≤0      

      (x+2)²(x-2) ≤0      x1=-2 [ dwukrotny ]             x2=2

a>0, kółka zamalowane, wykres rysuj od góry od prawej strony, przy x= -2 wykres odbija od osi

x∈(-∞,2>

Szczegółowe wyjaśnienie:

Viz Inne Pytanie