Odpowiedź :
Obliczenia z uwzględnieniem kolejności wykonywania dzialań:
1. Działania w nawiasach
2. Potęgi oraz pierwiastki
3. Mnożenie i dzielenie (od lewej do prawej)
4. Dodawanie oraz odejmowanie (od lewej do prawej)
a) [tex]1\frac{1}{5}-\frac{1}{2}+\frac{3}{4}+\frac{3}{10}=[/tex]
[tex]=\frac{6}{5}-\frac{10}{20}+\frac{15}{20}+\frac{6}{20}=[/tex]
[tex]=\frac{24}{20}-\frac{10}{20}+\frac{15}{20}+\frac{6}{20}=\frac{35}{20}=1\frac{3}{4}[/tex]
b) [tex](2\frac{1}{4}-1\frac{2}{3}):(\frac{1}{6}+\frac{2}{9})=[/tex]
[tex]=(\frac{9}{4}-\frac{5}{3}):(\frac{3}{18}+\frac{4}{18})=[/tex]
[tex]=(\frac{27}{12}-\frac{20}{12}):\frac{7}{18}=[/tex]
[tex]=\frac{7}{12}\cdot\frac{18}{7}=\frac{18}{12}=1\frac{1}{2}[/tex]
c) [tex]\frac{5}{7}\cdot4\frac{2}{3}+\frac{5}{6}:1\frac{1}{9}=[/tex]
[tex]\frac{5}{7}\cdot\frac{14}{3}+\frac{5}{6}:\frac{10}{9}=[/tex]
[tex]=\frac{5}{1}\cdot\frac{2}{3}+\frac{5}{6}\cdot\frac{9}{10}=[/tex]
[tex]=\frac{10}{3}+\frac{1}{2}\cdot\frac{3}{2} =\frac{40}{12}+\frac{9}{12}=\frac{49}{12}=4\frac{1}{12}[/tex]
d) [tex](\frac{1}{2})^3+1\frac{1}{2}:\frac{3}{4}=[/tex]
[tex]=\frac{1}{8}+\frac{3}{2}\cdot\frac{4}{3}=\frac{1}{8}+\frac{1}{1} \cdot\frac{2}{1}=2\frac{1}{8}[/tex]
e) [tex]\frac{5}{7}\cdot1\frac{3}{4}-(\frac{1}{2})^2=[/tex]
[tex]=\frac{5}{7}\cdot\frac{7}{4}-\frac{1}{4} =\frac{5}{4}-\frac{1}{4}=\frac{4}{4}=1[/tex]
f) [tex](\frac{1}{3})^2\cdot1\frac{1}{8}+1\frac{1}{2}=[/tex]
[tex]=\frac{1}{9}\cdot\frac{9}{8}+\frac{3}{2}=\frac{1}{8}+\frac{12}{8}=\frac{13}{8}=1\frac{5}{8}[/tex]