Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Dla [tex]m=3[/tex].
Jko, że w drugim równaniu nie ma [tex]y[/tex], to proste muszą być pionowe (prostopadłe do osi OX) o równaniu postaci [tex]x=a[/tex].
[tex]mx+7m+3=0\\\\mx=-7m-3\qquad|:m\neq0\\\\x=\dfrac{-7m-3}{m}\\\\mx+(m-3)y+5=0\\\\mx=-(m-3)y-5\qquad|:m\neq0\\\\x=\dfrac{-(m-3)y-5}{m}\Rightarrow-(m-3)=0\to m=3[/tex]
Wówczas mamy proste:
[tex]x=\dfrac{-7\cdot3-3}{3}=\dfrac{-21-3}{3}=\dfrac{-24}{3}\\\\\huge\boxed{x=-6}\\\\x=\dfrac{-5}{3}\\\\\huge\boxed{x=-\dfrac{5}{3}}[/tex]