Odpowiedź:x=1; y=-(2/7)
Szczegółowe wyjaśnienie:
podstawienia
1) x-7y=3
2) 5x-21y=11
1) przerzucam y na prawo (zmieniam znak)
x=3+7y
podstawiam zamiast x w równaniu 2)
5*(3+7y)-21y=11
15+35y-21y=11
niewiadome na lewo, liczby na prawo
35y-21y=11-15
14y=-4
y=-4/14
y=-(2/7)
x=3+7*(-2/7)
x=3-2
x=1
przeciwnych współczynników
piewrsze równanie mnożę obustronnie przez -3
-3x+21y=-9
i dodaję stronami z 2 równaniem
-3x+21y + 5x-21y=-9+11
2x=2
x=1
teraz podsatwiam do 1 równania
x-7y=3
1-7y=3
-7y=3-1
-7y=2
y=-2/7