Odpowiedź :
Odpowiedź:
Zad II
Graniastosłup przedstawiona na rysunku B, ponieważ w rysunku A nie jest poprwana długość przeciwprostokątnej podstawy z krawędzią boku.
P=5*2+3*2+4*2+2*[tex]\frac{1}{2}[/tex]*3*4=10+6+8+12=16+20=36 (cm²)
V=Pp*H=[tex]\frac{1}{2}[/tex]*3*4*2=12 (cm³)
Zad III
P=2*Pp+6*Pb=2*6*[tex]\frac{4^{2}\sqrt{3} }{4}[/tex]+6*4*4=12*4√3+96=48√3+96 (cm²)
V=Pp*H=6*[tex]\frac{4^{2}\sqrt{3} }{4}[/tex]*4=6*4*4*√3=96√3 (cm³)
Zad IV
b) [tex]\frac{3-5x}{2} = 1- \frac{x-2}{3}[/tex]
[tex]\frac{3-5x}{2} = \frac{3}{3} - \frac{x-2}{3}[/tex]
[tex]\frac{3-5x}{2} = \frac{3-x+2}{3}[/tex]
[tex]\frac{3-5x}{2} = \frac{5-x}{3}[/tex]
[tex]\frac{3-5x}{2} = \frac{5-x}{3} /*6[/tex]
3(3-5x)=2(5-x)
9-15x=10-2x /+2x
9-13x=10 /-9
-13x=1 /:(-13)
x= [tex]-\frac{1}{13}[/tex]