Uprość wyrażenie 2 przykłady

Uprość Wyrażenie 2 Przykłady class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

a) [tex]5x\cdot(-3y)+2y \cdot (-x) \cdot y +x\cdot (-2)=-15xy+(-2xy^{2})+(-2x)=-15xy-2xy^{2}-2x=-x(2y^{2}+15y+2)\\[/tex]

b) [tex]-p\cdot(-2)r + 3p \cdot (-2pr) + 2r \cdot (-p) - p^{2} \cdot (-4r) = 2pr + (-6pr^{2}) +(-2pr) -(-4p^{2}r)=2pr-6pr^{2}-2pr+4p^{2}r=-6pr^{2}+4p^{2}r=2pr(-3r+2p)[/tex]

Szczegółowe wyjaśnienie:

Aby uprościć podane wyrażenia, musimy wymnożyć razy siebie każdy z czynników występujących w zadaniu, a następnie (jeżeli takie występują) zredukować wyrazy podobne. Na samym końcu możemy wyłączyć wspólny czynnik przed nawias.