Oblicz.
a) -2 1/4 razy 2 1/3 =
b) (-7 1/5) : (3 1/5) =
c) (-1,4) razy (5,07) =
d) 0,056 : (-0,7) =
proszę o działania czy coś


Odpowiedź :

Odpowiedź:

a)  - 2 i 1/4 *2 i 1/3= - 9/4 * 7/3 ( skracamy 9 i 3 przez 3)= -3/4 *7=

   =  -21/4= -5 i 1/4

b)  (-7 i 1/5  ): ( 3 i 1/5)= (- 36/5) :16/5=  ( - 36/5)* 5/16 ( skr.. 5 i 5 przez 5,

     oraz 36 i 16 przez 4)= -9 * 1/4= - 9/4= - 2 i 1/4

c)  (-1,4 ) * ( 5, 07)= - 7,098

d)   0,0 56 : (- 0,7)= 0,56 : (-7) = - 0,08

Szczegółowe wyjaśnienie:

                         1 , 4

                 x   5,07

                ___________________

                        9 8

           +     7 0

           _________________

                  7, 0 9 8

tu przed wynikiem należy wpisać znak minus

Odpowiedź:

a)    = - 5 -1/4 = - 5i1/4 = - (5 całych i 1/4)

b)    = - 9/4 = - (8/4 + 1/4) = - 2i1/4 = - (dwie całe i 1/4)

c)     = - (1 + 107/400) = - 1i107/400 = - (1 cała i 107/400)

d)     = - 56/700 = - 8 7/700 = - 8/100 = - 2/25

Szczegółowe wyjaśnienie:

a)  -2 1/4 razy 2 1/3 =   [zamieniamy wszystko na ułamki by wykonać

działania, np., by zamienić liczbę  2 (dwie całe) na ułamek o wspólnym mianowniku  4, to należy  2 • 4/4 = 8/4;  by zamienić liczbę  2 na ułamek o wspólnym mianowniku  3, to należy  2 • 3/3 = 6/3 ]

= -(8/4 + 1/4) • (6/3 + 1/3) = -(9/4) • (7/3) = -9•7/4•3 = - 63/12 =  [żeby szybko wiedzieć np., z ostatniego ułamka  63/12 ile to jest całych, to należy na kalkulatorku podzielić   63:12 = 5  całych i coś tam po przecinku,  5 zapisujemy jako 60/12 więc zostało 3/12]

- 60/12 - 3/12 =  - 5 -1/4 = [ostatni ułamek, 3/12 skróciliśmy przez 3, tzn., licznik i mianownik ułamka został podzielony przez  :3]   to

= - 5i1/4 = - (5 całych i 1/4)

b)   (-7 1/5) : (3 1/5) = - (35/5 +1/5) : (15/5 + 1/5) = (- 36/5) : 16/5 =                   [(- 36/5) : 16/5 ≡ [(- 36/5) 5/16 (≡  równe tożsamościowo, podzielić przez ułamek, to równoważnym działaniem jest pomnożyć przez odwrotność tego ułamka)]

= (-36/5)•5/16 = [oba ułamki skrócą się przez  5 ]

= - 36/16 =  [skracmy przez  4]

=  - 9/4 = - (8/4 + 1/4) = - 2i1/4 = - (dwie całe i 1/4)

c)  (-1,4) razy (5,07) = (- 1/4)•(500/100 + 7/100) = (- 1/4)•(507/100) =

= (-1•507)/4•100 = - 507/400 = - (400/400 + 107/400) = - (1 + 107/400) =

= - 1i107/400 = - (1 cała i 107/400)

d)  0,056 : (-0,7) =  56/1000 : (- 7/10) = 56/1000 : (- 700/1000)  [bo wspólny mianownik jest tutaj  1000]

= 56/1000 : (- 700/1000) ≡ (56/1000) • (- 1000/700) =

[podobnie jak w przykładzie  b),  dodatkowo tutaj ostatnie ułamki skracają się przez   1000]

= - 56/700 = - 87/700 = - 8/100 = - 2/25